Tenis Kortu Yapımı

 

Tenis kortu çeşitleri, genel olarak AÇIK VE KAPALI OLARAK  2 ana grupta incelenebilir.

Tenis genel olarak 3 farklı zeminde oynanır bunlar çim,toprak,sert zemin kortlardır. Her kort tipi farklı özelliklere sahiptir.

1) TOPRAK KORTLAR:
2) SUNİ ÇİM KORTLAR:
3) SERT ZEMİN KORTLAR:

a-Akrilik tenis kortu zeminleri:
Akrilik zeminli tenis kortları tartan zeminler kadar tercih edilen ve fazla kullanılan yöntemlerden birisidir. Maliyet açısından daha ekonomik zemin türleridir. Özellikle açık kortlarda rastladığımız bu zemin yine kullanışlı bir zemin türüdür. Akrilik boya ve cushion akrilik zemin olarak kendi içerisinde de ayrılmaktadır.

b-Tartan tenis kortu zeminleri: Tenis kortlarının zemini yapılırken en çok tercih edilen türlerden birisi olan bu zemin esneklik dengesi tercih edilen kortlarda uygulanan kauçuk ile polimer madde temeline dayandırılan zemindir. Özellikle esnekliği ile dikkat çeken bu zemin tenis severler için iyi bir ideal olmaktadır.

İlk önce düzleştirilen toprak üzerine serilen küçük taşların da üzerine beton veya asfalt kaplanması, daha sonra da beton ya da asfaltın üzerine tartan zemin uygulanması yapımı ile gerçekleşen bu zemin son derece kullanışlı ve tercih edilir bir zemindir.

AKRELİK KAPLAMA: Hazırlanan asfalt zemin üzerine, Unica Acryflex ; tenis,basketbol,voleybol ve diğer sporlar için tasarlanmış akrilik esaslı sistemdir. Acryflex sistem, kaymayı önleyici, yüksek performanslı, muntazam top sıçramasını sağlayan, dayanıklı ve uzun ömürlü, değişik iklim şartlarına uygun, yorgunluğu minimuma indiren, sakatlık riskini azaltan, UV ışınlarından etkilenmeyen ekonomik kaplamadır.

Akrilik zemin kaplama malzemesi doğası gereği asfalt altyapılarda daha uzun ömürlü ve daha kullanışlı olmaktadır. Asfalt veya beton atıldıktan sonra zemin kaplama için 3 hafta beklenmelidir. Eğimleri doğru verilmiş, yüzeyi düzgün asfalt altyapı iyice temizlendikten sonra Resurfacer adı verilen ve asfaltta ki gözenekleri doldurmaya yarayan malzeme zemine 1 kat olmak üzere uygulanır. Bu tabakanın kurumasını müteakip, Cushıon adını verdiğimiz zemine esneklik veren tabakanın uygulaması minimum 2 kat olmak üzere yapılır.

Cushıon tabakanın uygulanması tamamen isteğe bağlıdır.Uygulanmadığı zaman zemin sert olacaktır.Zeminin sert olması ise tenis topunun kort üzerinde daha hızlı hareket etmesini sağlayacaktır.Bu sebeple profesyonel tenisçilerin tercihi genellikle sert zeminden yanadır.Ancak otel,site,okul,tatil köyü v.b amatör kullanıma açık yerlerde Cushion sistem her zaman tavsiye edilir.Zira zemin Cushion tabakanın vermiş olduğu esneklikten dolayı amatör sporseverlerin kullanımına daha uygun hale gelmiş olur. Ürün su geçirimsizdir. Saha üzerinde ki yüzeysel su drenajı sahaya verilecek olan %0,5 oranında ki eğim ile sağlanır.

EPDM zemin: Basketbol, tenis kortları, çok amaçlı sahalar, çocuk oyun alanları ve her tür spor oyunları, antrenman sahaları için kullanılan çok maksatlı bir kaplama sistemidir. Poliüretan ve kauçuk esaslı bu sistem aşınmaya karşı dayanıklıdır. Elastikiyeti ve darbe emme özellikleri yüksek olması çocukların kayma, düşme, zemine çarpma gibi durumlarda yaralanma olasılığını asgariye indirir.

Beton veya asfalt zemin üzerine poliüretan astar tatbik edilir.8 mm kalınlığındaki ilk tabaka , SBR granülleri ile poliüretan bağlayıcı karıştırılarak ‘‘finischer’’ makine ile sıcak döküm olarak serilir.İkinci tabaka ultraviyole ve ozon direnci son derece yüksek, özel karışım EPDM kauçuk granülleri poliüretan bağlayıcı ile karıştırılarak ilk tabakanın üzerine ‘‘finischer’’ makine ile sıcak döküm olarak 7 mm kalınlıkta tatbik edilir.Kullanım amacına uygun olarak çizgilerin çizilmesi ile saha oyuna hazır hale getirilir.